Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Τέσσερις επιτροπές από τον Πλατινί για το ποδόσφαιρο

Πηγή: Καθημερινή

Στον μηχανισμό στήριξης της UEFA μπήκε χθες το ελληνικό ποδόσφαιρο. 

Στη συνάντηση που έγινε στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας Μισέλ Πλατινί αποφασίστηκε να επισκεφθούν στο προσεχές διάστημα την Αθήνα κλιμάκια εμπειρογνωμόνων της UEFA για να μεταφέρουν στην πολιτεία και την ΕΠΟ την τεχνογνωσία τους πάνω σε τέσσερα θέματα που αποτελούν ανοιχτές πληγές για το άθλημα: τη βία, τη διαφθορά (στημένα παιχνίδια), τη διαιτησία και το ντόπινγκ. 

Θα προηγηθεί μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες επιστολή του Μισέλ Πλατινί στον Ελληνα πρωθυπουργό στην οποία θα αναφέρονται προτάσεις και θα προσδιορίζεται η λειτουργία των κλιμακίων μέσα στο εγχώριο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι.

Το πρώτο κλιμάκιο που θα έρθει στην Αθήνα θα είναι εξειδικευμένο στα θέματα διαιτησίας και ως επικεφαλής θα έχει τον γνωστό πρώην διαιτητή Πιερλιούντζι Κολίνα, ο οποίος θα παρακολουθήσει τη λειτουργία της διαιτησίας στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να κάνει κάποιες παρεμβάσεις που ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Πάντως, όπως ειπώθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού, Π. Γερουλάνο, για την UEFA η παροχή τεχνογνωσίας σε χώρες που το ποδόσφαιρό έχει ανάγκη, αποτελεί μια συνήθη πρακτική και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται.

Τα αποτελέσματα που θα φέρει η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της UEFA δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να εκτιμηθούν διότι κανείς δεν ξέρει πως το εγχείρημα θα λειτουργήσει. Πάντως, είναι βέβαιο πως θα επιχειρηθεί να υιοθετηθούν από την ΕΠΟ οι τρόποι με τους οποίους η UEFA αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα.

Για παράδειγμα, οι ποινές για επεισόδια είναι πολύ μεγάλες, ενώ σε περίπτωση εισβολής οπαδών στο γήπεδο ή βιαιοπραγίας σε πρόσωπο που βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο οι διαιτητές δεν διστάζουν -εν αντιθέσει με την Ελλάδα- να διακόψουν το παιχνίδι. Το ίδιο θα ισχύσει και για τη διαιτησία όπου η UEFA έχει υιοθετήσει το σύστημα με τους πέντε διαιτητές κάτι που θα εφαρμοστεί στο κύπελλο τη νέα σεζόν.

Μετά τη συνάντηση Παπανδρέου - Πλατινί στην οποία μετείχαν και οι Γερουλάνος - Λαμούρ (διευθυντής γραφείου του Πλατινί) έγινε και δεύτερη με την παρουσία των Γ. Νικητιάδη, Θ. Θεοδωρίδη και Σ. Πιλάβιου, απόντος του πρωθυπουργού. Ο Πλατινί, λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, έδωσε σε αίθουσα του αεροδρομίου μια μίνι συνέντευξη Τύπου. Σε ερώτηση για τους στημένους αγώνες, είπε: «Δεν χρειάζεται να γίνει ένα παιχνίδι αν από πριν είναι γνωστό το αποτέλεσμα. Εμείς έχουμε έναν τρόπο να εντοπίζουμε τους ύποπτους αγώνες και στη συνέχεια να ενημερώνουμε. Ομως δεν είμαστε αστυνομία. Οποιος ποδοσφαιριστής συμμετέχει σε στήσιμο αγώνα δεν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. Αντιμετωπίζουμε το θέμα της Φενέρμπαχτσε. Από τα γεγονότα έως τις αποφάσεις και τις αποδείξεις υπάρχει απόσταση. Δεν αποκλείουμε καμία ομάδα χωρίς απόφαση από δικαστήριο. Αν εμποδίσω ένα σωματείο να πάρει μέρος και στη συνέχεια αθωωθεί θα μου στοιχίσει μια περιουσία».

Για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είπε ότι ήταν εποικοδομητική, πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η βία και έκανε χιούμορ με την έλευση του Κολίνα λέγοντας ότι θα είναι «φτηνός στο κούρεμα».

Λίγο αργότερα έδωσε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος λέγοντας: «Ο Πλατινί μας είπε ότι οι στημένοι αγώνες είναι η πιο διαδεδομένη μορφή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος». Ανακοίνωσε ότι «καμία λέσχη φιλάθλων δεν θα πάρει άδεια λειτουργίας μέχρι τον Αύγουστο του 2012 και το επόμενο πρωτάθλημα θα είναι μια μεταβατική περίοδος που θα απαγορευτούν οι οργανωμένες μετακινήσεις οπαδών».

Υποστήριξε, τέλος, ότι το πρωτάθλημα μπορεί να αρχίσει κανονικά και η εξυγίανση θα γίνει κατά τη διάρκειά του χωρίς να αποκλείεται ο υποβιβασμός ομάδων. «Το σημαντικό είναι να εξασφαλίσουμε τη διαδικασία εξυγίανσης», κατέληξε.

Επαναφορά ιδιωνύμου και περιορισμός συνδέσμων

Στη δημοσιότητα δόθηκε το νέο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό που συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια μέχρι το τέλος Αυγούστου. Χαρακτηρίζεται από την επαναφορά του ιδιωνύμου για περιπτώσεις βίας στα γήπεδα και από αυστηρές ποινές για προσυνεννοημένους αγώνες και ντόπινγκ.

Τα κυριότερα σημεία του νέου νομοσχεδίου είναι τα εξής:

- Επαναφέρεται το ιδιώνυμο αδίκημα για κάποιες περιπτώσεις όσων συλλαμβάνονται και καταδικάζονται για επεισόδια στα γήπεδα. Οι περιπτώσεις αυτές είναι η υποτροπή και η τέλεση πράξεων κατ' εξακολούθηση.

- Οποιος καταδικάζεται για πράξεις βίας σε αθλητικές εκδηλώσεις δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει αγώνα των ομάδων που μετείχαν από 2 έως 5 έτη. Η απαγόρευση θα ισχύει και για αγώνες των ίδιων ομάδων στο εξωτερικό.

- Η παραβίαση απαγόρευσης οργανωμένης μετακίνησης φιλάθλων επιφέρει στον οδηγό του μέσου ποινή προστίμου και αφαίρεσης άδειας κυκλοφορίας για έξι μήνες. Αν η μετακίνηση είναι νόμιμη και έχει ως συνέπεια τη δημιουργία σοβαρών επεισοδίων ή άλλων πράξεων βίας τιμωρούνται ο διοργανωτής της μετακίνησης και ο χρήστης του μεταφορικού μέσου με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και πρόστιμο.

- Οι λέσχες φιλάθλων για να αναγνωριστούν από το πρωτοδικείο θα πρέπει πέραν όσων προβλέπονται στον αστικό κώδικα να υποβάλουν γραπτή συναίνεση από το σωματείο και απόσπασμα ποινικού μητρώου των ιδρυτικών μελών.

- Αυξάνεται η ποινή φυλάκισης σε 10 έτη σε όσους παραβιάζουν τον νόμο περί φαρμακοδιέγερσης.

- Αυξάνονται οι κυρώσεις που φτάνουν σε ποινή φυλάκισης δέκα ετών και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ εάν το αποτέλεσμα του αγώνα και η διακύμανση του σκορ αλλοιώνονται κατόπιν προσυνεννοήσεως και περιλαμβάνονται εν γνώσει του υπαιτίου σε στοιχηματικές διοργανώσεις του εσωτερικού ή του εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου