Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Αρχίζει η μάχη των ασφαλιστικών για την «πίτα» των συντάξεων

Πηγή: Hμερησία

Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην κοινωνική και ιδιωτική ασφάλιση φέρνουν ανακατατάξεις στις εταιρείες

«Ολα για τις συντάξεις» θα τα δώσουν από το Σεπτέμβριο οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα καθώς οι αλλαγές που ετοιμάζονται στην κοινωνική ασφάλιση αλλά κυρίως η αδυναμία πληρωμών «επικουρικών» συντάξεων από το 2015 και μετά θα προσφέρουν «πεδίο δόξης λαμπρόν» στις σοβαρές ασφαλιστικές εταιρείες που διαθέτουν τεχνογνωσία, φερεγγυότητα και κεφαλαιακή επάρκεια.

Το γεγονός ότι τα Solvency II από το 2012 ανεβάζουν ψηλά τον πήχυ της κεφαλαιακής επάρκειας αλλά και της ποιοτικής διαφάνειας των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών επιχειρήσεων αποτελεί ένα ενισχυμένο «δίκτυ προστασίας» για τους φόβους των πολιτών και για τις αδυναμίες του συστήματος.


Μεγάλες αλλαγές σε θεσμικό πλαίσιο
 
Θεαματικές και ενίοτε δραματικές αλλαγές περιμένουν τους καταναλωτές και εργαζομένους από το Σεπτέμβριο τόσο για την Κοινωνική όσο και για την Ιδιωτική Ασφάλιση αφού η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να περάσει νόμους που ουσιαστικά θα ανατρέπουν το καθεστώς των συντάξεων αλλά κυρίως το καθεστώς των εφάπαξ επικουρικών συντάξεων.


Το γεγονός ότι πλέον η δημόσια σύνταξη βάσει και των δημογραφικών αλλά και των οικονομικών δεδομένων θα συρρικνωθεί ενώ και το «εφάπαξ» σε πολλά ταμεία θα «εξαϋλωθεί», δημιουργεί πρόσθετες ευκαιρίες και ιδιαίτερες ευθύνες στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ήδη τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδας η οποία είναι η εποπτεύουσα αρχή των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα, ετοιμάζουν μπαράζ σχεδίων νόμου και εγκυκλίων οι οποίες θα εστιάζουν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των διαμεσολαβούντων αλλά και στην προστασία του καταναλωτή.

Ένα μέρος από το πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να περάσει από το θερινό τμήμα της Βουλής, εμπεριέχει θέματα που αφορούν κυρίως την προστασία του ασφαλισμένου από παράτυπες πρακτικές των ασφαλιστικών επιχειρήσεων αλλά και από τους εισπρακτικούς οργανισμούς.

Τα σχέδια των επιχειρήσεων
 
Τα μεγάλα στοιχήματα για ασφαλιστικές επιχειρήσεις που θα διεκδικήσουν μερίδια από την πίτα των συντάξεων είναι αφενός η κεφαλαιακή θωράκισή τους με μακροχρόνιο προσανατολισμό και όχι μόνο μέχρι το 2012-2015 και αφετέρου η ικανότητά τους να ανταποκρίνονται σε κάθε κίνδυνο (risk management). Τα συνταξιοδοτικά συμβόλαια που πληρώνονται αυτή την περίοδο είναι συμβόλαια που δημιουργήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και «ωρίμασαν» πρόσφατα.

Ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τα 10.000 και ανήκουν κυρίως σε Interamerican, Alico, Εθνική Ασφαλιστική και ING. Οι εταιρείες μπορούν εύκολα να τα διαχειριστούν και να πληρώσουν εφάπαξ ή μηνιαίες συντάξεις , αλλά το ερώτημα είναι εάν θα μπορέσουν να τα διαχειριστούν τον όγκο των συμβολαίων εάν ο αριθμός τους φτάσει τις 100.000 , ή ακόμα και το 1.000.000 συνταξιοδοτικά συμβόλαια ή και περισσότερο. Το δεύτερο ερώτημα είναι τι θα γίνει εάν συνεχιστούν οι μαζικές εκροές κεφαλαίων από ρευστοποιήσεις υπαρχόντων συμβολαίων ζωής λόγω της κρίσης.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και ουσιαστικά επανατοποθετεί σε νέα βάση το θέμα των συντάξεων. Eάν σήμερα απαιτούνται μηνιαία ασφάλιστρα ύψους 100 ευρώ το μήνα για διάρκεια 30 ετών με απόδοση 3,35% για να πληρωθούν μηνιαίες συντάξεις της τάξης των 600-800 ευρώ, ίσως μέσα στην κρίση να χρειαστεί να πληρώνονται 200-300 ευρώ μηνιαία ασφάλιστρα με μικρότερες αποδόσεις για να πληρωθούν αντίστοιχες συντάξεις σε 30 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η κυβέρνηση έχει δεχθεί τις εισηγήσεις τόσο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος όσο και της Τράπεζας της Ελλάδας για να αναλάβουν την διαχείριση Ασφαλιστικών Ταμείων, μεικτές επιτροπές με κοινωνικούς φορείς και τεχνοκράτες που θα προέρχονται από ασφαλιστικές εταιρείες ή ακόμη και ΑΕΔΑΚ.

Ήδη η Εθνική Ασφαλιστική φέρεται να έχει κάνει τις πρώτες κινήσεις ενώ βλέψεις για Επαγγελματικά Ταμεία έχει και η Eurolife. Από εκεί και πέρα, οι ξένες πολυεθνικές δεν το κρύβουν ότι βασικοί στόχοι της παρουσίας τους στην Ελλάδα είναι οι συντάξεις (ατομικές ή Ασφαλιστικά Ταμεία).

Εκτός από την Ιnter-american, την Μetlife-Alico και την ING η οποία παρέμεινε μόνο γι' αυτό το λόγο στην Ελλάδα, ρόλο στις συντάξεις θα διεκδικήσουν και η Allianz και η AXA αλλά και η Gene-rali.

Mερίδια στις ατομικές συνταξιοδοτικές συντάξεις θα διεκδικήσουν και άλλες θυγατρικές των ελληνικών και ξένων τραπεζών όπως για παράδειγμα, η Credit Agricole Life (θυγατρική της Emporiki Bank), η Alpha Life (θυγατρική της Alpha Bank), η ING Πειραιώς, ενώ άγνωστο είναι τι θα γίνει με την Αγροτική Ασφαλιστική του ομίλου ΑΤΕ μετά την αποτυχία του τραπεζικού ομίλου στα stress tests. Βεβαίως, υπάρχουν και οι ανεξάρτητες ελληνικές εταιρείες που είτε θα κινηθούν αυτόνομα είτε θα συνεργαστούν με άλλες σε θέματα συντάξεων. Η International Life, η Eυρωπαϊκή Πίστη ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία.

Οι κινήσεις της ΤτΕ
 
Η αυξημένη εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας στις ασφαλιστικές εταιρείες ουσιαστικά αποτελεί την καλύτερη «δικλίδα ασφαλείας» για τη φερεγγυότητα των εταιρειών στη διαχείριση των συντάξεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΤτΕ από το Σεπτέμβριο και μετά θα εντατικοποιήσει τους επιτόπιους ελέγχους και σύμφωνα με πληροφορίες έχει καθορίσει ποιες εταιρείες χρειάζονται «κεφαλαιακή τόνωση» αλλά περιμένει να ολοκληρωθούν οι άμεσες εξελίξεις στους τραπεζικούς ομίλους. Επίσης στην ΤτΕ γνωρίζουν καλά ότι στην παρούσα συγκυρία αυξήσεις κεφαλαίων είναι ιδιαίτερα δύσκολες να επιτευχθούν και γι' αυτούς τους λόγους κρατά στάση αναμονής και συστήνει συγχωνεύσεις και συνεργασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου