Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Επιχειρήσεις: Βλέπουν νέες απολύσεις και πτωχεύσεις

Πηγή: Hμερησία

Σύμφωνα με έρευνα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, το 68% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα μειωθεί περαιτέρω η ρευστότητα, ενώ το 77% προεξοφλεί ακόμη πιο αρνητική στάση των τραπεζών

Σε στενωπό, και με εμφανή την απογοήτευση για το μέλλον, συνεχίζουν να κινούνται οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, αφού η πλειονότητά τους όχι μόνο δεν βλέπει φως στο τούνελ, αλλά αναμένει περαιτέρω αύξηση απολύσεων, επισφαλειών και πτωχεύσεων, περιορισμό πωλήσεων και της ρευστότητας και αδυναμία αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων.

Η αίσθηση του αδιεξόδου επιτείνεται από την εκτίμηση ότι η αναπτυξιακή πολιτική που έχει χαραχθεί κρίνεται αρνητική, όπως και από το γεγονός ότι τα μέτρα που ελήφθησαν εσχάτως με το Μεσοπρόθεσμο, θεωρούνται αναποτελεσματικά. 


Τα συμπεράσματα αυτά, προκύπτουν από έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, σε δείγμα 302 επιχειρήσεων - μελών του, μεταξύ 15 και 20 Ιουλίου, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Palmos Analysis.

Αποπληρωμή
 
Πιο συγκεκριμένα, για το πρόβλημα με τη δυστοκία αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων, από την έρευνα φαίνεται ότι ποσοστό 65% του δείγματος δηλώνει ότι υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες θεωρεί πολύ δύσκολη ή αρκετά δύσκολη, την ανταπόκρισή του. 

Επιπρόσθετα, το 35% των επιχειρήσεων θεωρεί την αποπληρωμή δανείων που έλαβαν μέσω προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ, «Αδύνατη» ή «Πολύ δύσκολη», ενώ το 19% δηλώνει ότι δεν θα είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων που έχουν λάβει. Υπό το πρίσμα αυτό, το 85% θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η παράταση -λόγω της κρίσης- του χρόνου αποπληρωμής της συγκεκριμένης κατηγορίας δανείων, κατά 2-3 ή και περισσότερα έτη.

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα και για την απασχόληση, δεδομένου ότι το 51% του δείγματος δηλώνει πως θα προχωρήσει σε μείωση προσωπικού και μόλις 4% θα κάνει προσλήψεις, ενώ το 83% εκτιμά ότι προσεχώς θα διευρυνθούν οι επισφάλειες και οι πτωχεύσεις στον κλάδο, στον οποίο δραστηριοποιούνται οι ίδιοι ή οι προμηθευτές και πελάτες τους. 

Η απαισιοδοξία στις τάξεις των τοπικών επιχειρήσεων καλλιεργείται και από τα έντονα προβλήματα έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν και τα οποία αναμένεται να επιδεινωθούν.

Είναι ενδεικτικό ότι το 68% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα μειωθεί περαιτέρω στο επόμενο διάστημα, ενώ ποσοστό 77% προεξοφλούν ακόμη πιο αρνητική στάση των τραπεζών, θεωρώντας πως στο επόμενο τρίμηνο η ικανοποίηση των δανειακών τους αναγκών θα επιτυγχάνεται με δυσμενέστερους όρους.

Οικονομική πολιτική 
 
Άνοδος του δείκτη δυσαρέσκειας καταγράφεται και για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με την ανάπτυξη, η οποία κρίνεται «αρνητικά» (67%) και «μάλλον αρνητικά» (25%). Οι επιχειρηματίες διάκεινται αρνητικά και ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ψηφίστηκαν πρόσφατα στο Μεσοπρόθεσμο 

Πρόγραμμα, με συνέπεια να τα κρίνουν ως «καθόλου αποτελεσματικά» σε ποσοστό 65%. Ως προς τα διαθέσιμα χρηματοοικονομικά εργαλεία, το πιο δημοφιλές πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ είναι η «Εγγύηση Δανείου Κεφαλαίου Κίνησης με Επιδότηση Επιτοκίου» το οποίο έχουν χρησιμοποιήσει πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (56%) από όσες έχουν κάνει χρήση προγράμματος. 

Επίσης, το 17% ενδιαφέρεται για τα χαμηλότοκα δάνεια για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών, το 16% για το άτοκο δάνειο που χορηγείται ως κεφάλαιο κίνησης και 7% για την εγγύηση που παρέχεται για κεφάλαιο κίνησης με επιδότηση επιτοκίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου