Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Η διαφθορά κοστίζει πολύ ακριβά στην κοινωνία


Μέχρι και 25% ακριβότερα εκτιμάται ότι πληρώνει η ελληνική κοινωνία τις δημόσιες υπηρεσίες, προμήθειες και έργα εξαιτίας της διαφθοράς. Όπως επισημάνθηκε, χθες, σε Ημερίδα που οργάνωσαν οι εργοληπτικές οργανώσεις με θέμα "Ετεροδοσοληψία στα δημόσια έργα για τη συλλογική αποκήρυξη του φαινομένου από τον εργοληπτικό κόσμο" αν δεν υπήρχε η δωροδοκία τότε θα είχαμε φθηνότερα, περισσότερα και ποιοτικότερα Δημόσια Έργα, υπηρεσίες και προμήθειες.

Σύμφωνα ωστόσο με την εκτίμηση του καθηγητή του Πολυτεχνείου, Θ. Τάσιου, ένα 10% των κεφαλαίων που διατίθενται στα δημόσια έργα θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν εφόσον σταματήσει η ετεροδοσοληψία την οποία απέδωσε, μεταξύ άλλων, στις ελλιπείς τεχνικές προδιαγραφές και στους ελλιπείς ελέγχους παραγωγής των έργων.
Στην εκδήλωση την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Γ. Οικονομίδης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν συμβάλει στην αύξηση του φαινομένου της ετεροδοσοληψίας και τώρα οι πολιτικές ηγεσίες καλούνται να συμβάλουν στον περιορισμό του προβλήματος. Ο ίδιος δήλωσε πως είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που αφορά στον νέο τρόπο ανάθεσης των μελετών και των δημοσίων έργων και αυτό για τις απαλλοτριώσεις χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να εκτιμήσει τον ακριβή χρόνο κατάθεσής τους στη Βουλή.
Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιτζής, παραδέχθηκε ότι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί δεν επαρκούν για να ελέγξουν όλα τα έργα σε όλα τους τα στάδια.
Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χρ. Σπίρτζης, επισήμανε ότι για το φαινόμενο της ετεροδοσοληψίας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν τις ευθύνες τους ακόμα και το ΤΕΕ Το επάγγελμα του Μηχανικού μετατράπηκε σε εμπόριο μελετών έργων και συνειδήσεων - είπε χαρακτηριστικά - ενώ πρόσθεσε πως με "μισθούς πείνας" δεν καταπολεμάται το φαινόμενο αυτό και κατέληξε ότι ο τεχνικός κόσμος θα είναι αυτός που θα κληθεί αργά ή γρήγορα να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς, Κ. Μπακούρης, είπε ότι σύμφωνα με διεθνή στοιχεία η διαφθορά αυξάνει το κόστος κατά 20%. Πρότεινε να υπογραφεί από όλες τις πλευρές ένα σύμφωνο ακεραιότητας που να περιορίζει τη διαφθορά. Κάτι τέτοιο -είπε- έχει εφαρμοστεί σε 15 χώρες στις οποίες έχουν εξοικονομηθεί χρήματα στις δημόσιες συμβάσεις από 10% έως 60%.
Όπως επισημάνθηκε στο κείμενο της Τεχνικής Ομάδας που υποστήριξε την Ημερίδα ειδικά στον τομέα των Δημοσίων Έργων η ετεροδοσοληψία συντελεί:
- Στη μείωση της επιχειρηματικότητας υγειών παραγόντων, λόγω στρέβλωσης των συνθηκών λειτουργίας της αγοράς.
-Σε επιπλέον κόστος που προκύπτει από την ενδεχόμενη περιττή διόγκωση του έργου, εξαιτίας της συναλλαγής.
-Σε διαφυγόν κέρδος τη Δημοσίου, εξαιτίας των καθυστερήσεων περατώσεως στην έναρξη εκμετάλλευσης του έργου.
-Σε κόστος συντηρήσεων επισκευών και δυσλειτουργιών, εξαιτίας της κακής τελικής ποιότητας του έργου.
Οι προτάσεις των εργοληπτικών οργανώσεων (ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ, ΣΤΕΑΤ) για την άρση του φαινομένου της ετεροδοσοληψίας περιλαμβάνουν τη Θεσμική θωράκιση του συστήματος μελέτης και παραγωγής δημοσίων τεχνικών έργων, την καθιέρωση της διαφάνειας όλων των συμβάσεων εκτέλεσης δημοσίων έργων μέσω του διαδικτύου, την άμεση κατάργηση των απευθείας αναθέσεων έργων, ή της ανάθεσης μέσω προσκλήσεων σε περιορισμένο αριθμό εργοληπτών και του συστήματος Μελέτης - Κατασκευής και την άμεση κατάργηση των ειδικών φωτογραφικών όρων.
Πηγή: Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου