Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ασφαλιστικές: Ανω των 22 εκατ. ο λογαριασμός για τις ζημιές στην Αθήνα

Σε 22 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των αποζημιώσεων που θα καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τα εκτεταμένα επεισόδια τις 12ης Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έχουν κατατεθεί συνολικά 200 φάκελοι περιστατικών, ενώ το κόστος των ζημιών θα επωμιστούν συνολικά είκοσι εταιρείες.
Μολονότι, ενδέχεται εντός των επόμενων ημερών να συμπεριληφθούν ακόμα ορισμένοι φάκελοι το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 200 φάκελοι δεν αφορούν αντίστοιχο αριθμό επιχειρήσεων, καθώς αρκετά από τα καταστήματα του κέντρου που επλήγησαν ήταν ασφαλισμένα με δύο ή και τρία συμβόλαια.
Σημαντικό μέρος των αποζημιώσεων αφορά στα περίπου 17 τραπεζικά καταστήματα, με τη μεγαλύτερη καταστροφή να εμφανίζει το υποκατάστημα της στην οδό Αθηνάς, της οποίας το κόστος, κατά ένα μεγάλο μέρος, καλύπτει η AXA Ασφαλιστική.
Σε κάθε περίπτωση, το πλήγμα για τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι ήδη μεγάλο, αφού από το πρώτο δίμηνο του έτους ο λογαριασμός των αποζημιώσεων του κλάδου πυρός έχει βαρύνει επικίνδυνα, καθώς εάν συνυπολογιστούν και οι υποχρεώσεις από τη πυρκαγιά στη Spider Stores, περί τα 15 εκατ. ευρώ, το συνολικό ύψος διαμορφώνεται στα 37 εκατ. ευρώ.
Η συχνότητα του φαινομένου των ταραχών κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης -μετά τα γεγονότα του 2008, που κόστισαν στην ασφαλιστική βιομηχανία 50 εκατ. ευρώ- εκδηλώνεται με εξαιρετική σφοδρότητα, εγείροντας ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις για αποζημιώσεις, γεγονός που εντείνει την ανησυχία του κλάδου για το μέλλον.
Και μάλιστα τη στιγμή που τα ασφάλιστρα που ισχύουν στον κλάδο είναι χαμηλά.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το μέσο κόστος ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου που περιλαμβάνει καλύψεις ζημιών από τρομοκρατικές ενέργειες, βανδαλισμούς, πολιτικές ταραχές, κακόβουλες πράξεις, διαμορφώνεται σήμερα στο 3 έως 6 τοις χιλίοις -ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης- δηλαδή για ένα ασφαλιζόμενο κεφάλαιο 100.000 ευρώ το ετήσιο ασφάλιστρο διαμορφώνεται στα 300 έως 600 ευρώ.
Αρνητική τροπή
Σε «τέλμα» κινδυνεύει να βυθιστεί ο ελληνικός τουρισμός μετά τα θλιβερά γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 12 και 19 Φεβρουαρίου 2012 και στα οποία δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα από τα ξένα Μέσα ενημέρωσης.
Τα τελευταία γεγονότα στην Αθήνα έφεραν αρνητικά αποτελέσματα, παρά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του PSI και της δανειακής σύμβασης, που διαμόρφωσαν κλίμα αισιοδοξίας στην ελληνική τουριστική βιομηχανία.
Τα προβλήματα καταγράφονται σοβαρότερα σε ό,τι αφορά την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, όπου το «πάγωμα» των προκρατήσεων προκάλεσε αναστάτωση στον κλάδο.
Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου