Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Ομόλογα: Ευνοϊκότερο πλαίσιο για τις ασφαλιστικές


Ευνοϊκότερο πλαίσιο κεφαλαιακής ενίσχυσης των ασφαλιστικών εταιρειών διαμορφώνει η απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορά στον εποπτικό χειρισμό της αποτίμησης της ζημίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για τη χρήση 2012, δεδομένου ότι δίνει τη δυνατότητα της σταδιακής απόσβεσης της ζημιάς (15% το 2011, 20% το 2012 και 20% το 2013).

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η απόφαση, οι τίτλοι των νέων ομολόγων με λήξεις 2023-2042 αποτιμώνται στο 90% της αξίας τους συν την ονομαστική αξία των τόκων μέχρι τη λήξη τους.

Εκτός της ρύθμισης αυτής μένουν όσα ομόλογα αποκτήθηκαν από ασφαλιστικές εταιρείες μετά τις 31/12/2009 σε τιμή ίση ή μικρότερη του 64,50% της ονομαστικής τους αξίας καθώς θα αποτιμώνται στην τιμή κτήσης τους, καθώς επίσης και τα unit linked τα οποία θα αποτιμώνται σε τιμές mark to market. Στο σημείο αυτό, ενδέχεται να χρήζει διευκρίνισης ο χειρισμός των εσωτερικών μεταβλητών ομολόγων.

Οσον αφορά στους ετήσιους και διετείς τίτλους (ομόλογο πληρωμής PSI ενός έτους και ομόλογο πληρωμής PSI δύο ετών) του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και τους τίτλους ΑΕΠ, αποτιμώνται σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανόνες αποτίμησης χωρίς καμία παρέκκλιση.

Σημειώνεται επίσης ότι όσα ομόλογα δεν ανταλλάχθηκαν στο πλαίσιο του PSI+ και παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών εταιρειών αποτιμώνται στο 64,5% της ονομαστικής τους αξίας, εφόσον αυτά αποκτήθηκαν σε τιμή μεγαλύτερη του 64,5%, διαφορετικά αποτιμώνται σε τιμή κτήσης.

Υπενθυμίζεται ότι προϋπόθεση για τη δυνατότητα χρήσης της εν λόγω ρύθμισης είναι η μη διανομή μερίσματος στους μετόχους της ασφαλιστικής κατά το 2012, ή μέχρι την κάλυψη της ζημιάς που προκλήθηκε από το PSI+.

Πηγή: Ναυτεμπορική


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου