Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Solvency II: Λιγότερος χρόνος στις ασφαλιστικές



Εως τον Ιούνιο του 2013 θα πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή της κείμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας που θα αφορά τον υπολογισμό της φερεγγυότητας των εταιρειών με βάση τις νέες κανονιστικές ρυθμίσεις της Οδηγίας Solvency II.


Οπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε τη μετάθεση κατά έξι μήνες της προθεσμίας καθιέρωσης των νέων κεφαλαιακών κανόνων Solvency II στις εθνικές νομοθεσίες των κρατών-μελών, καθώς το τελικό σχέδιο της Οδηγίας Solvency II είναι αδύνατο να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο λόγω των καθυστερήσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η εν λόγω εξέλιξη σηματοδοτεί και επίσημα την παράταση της έναρξης της ισχύος της οδηγίας τον Ιανουάριο του 2014.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι αρκετές φωνές από την ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά εξέφρασαν έντονη διαμαρτυρία υποστηρίζοντας ότι το διάστημα του εξαμήνου που μεσολαβεί από τη νομοθέτηση των νέων κανονισμών έως την έναρξη της ισχύος τους δεν είναι αρκετό. Το γεγονός αυτό δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει μια εκ νέου παράταση στην έναρξη της ισχύος της Οδηγίας.

Σε κάθε περίπτωση, σε εγχώριο επίπεδο, η αρμόδια εποπτική αρχή δρομολογεί την αντικατάσταση του Ν. 400/1970, ενδεχομένως νωρίτερα από τη νέα προθεσμία, ενώ την ίδια ώρα βρίσκεται σε συνεχείς διεργασίες με αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς και μέσω ειδικών ομάδων έργου προωθεί τη συλλογή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων υπολογισμού των κινδύνων, καθώς και των απαραίτητων μεθοδολογικών εργαλείων προκειμένου να ενισχύσει τις εταιρείες στον τρόπο υπολογισμού της αποτίμησης των κεφαλαιακών τους αναγκών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι κάθε εταιρεία καλείται να εφαρμόσει το δικό της εσωτερικό μοντέλο αξιολόγησης κινδύνων.

Επίπτωση από ομόλογα

Οσον αφορά στις κεφαλαιακές απαιτήσεις της αγοράς, σήμερα υπολογίζονται ότι ανέρχονται περίπου στο 1 δισ. ευρώ, εξαιτίας κυρίως της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων μετά την υλοποίηση του PSI+.

Σημειώνεται ότι τα πρόσθετα αυτά κεφάλαια έχουν υπολογιστεί με βάση τα όσα ορίζει το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο Solvency I.

Ως εκ τούτου, το ποσό αυτό αναμένεται να αλλάξει μέχρι την έναρξη της εφαρμογής του Solvency II, αφενός εξαιτίας των γενναίων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που δρομολογούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, αφετέρου λόγω των μέτρων που θα λάβουν για τον περιορισμό των κεφαλαιακών τους υποχρεώσεων μέσω των εκτεταμένων αλλαγών στην εσωτερική τους λειτουργία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ήδη ο ισχυρός παίχτης της αγοράς, η Εθνική Ασφαλιστική, γνωστοποίησε προχθές ότι θα προχωρήσει σε ΑΜΚ της τάξεως των 390 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει την απώλεια του κουρέματος των κρατικών τίτλων, ενώ η Metlife Alico προέβη σε αντίστοιχη κίνηση στο τέλος του 2011 ενισχύοντας τα κεφάλαιά της με πάνω από 200 εκατ. ευρώ, κίνηση η οποία σε συνάρτηση με την αξιοποίηση των ιδίων κεφαλαίων από συσσωρευμένα κέρδη προηγούμενων ετών εξασφαλίζει την πλήρη κάλυψη της ζημιάς της απομείωσης.


Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου