Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Βιωσιμότητα συστήματος υγείας: Υπάρχει λύση στο γόρδιο δεσμό;

Καθημερινά βλέπουμε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας λόγω της βίαιης μείωσης των δαπανών τα τελευταία χρόνια, αλλά και της χρόνιας αναποτελεσματικότητάς του, δεν δύναται να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες των πολιτών. Παράλληλα, η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας "πνίγει" επαγγελματίες υγείας κι επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον υγειονομικό τομέα
Διαβάστε αυτό το άρθρο:

1 σχόλιο:

  1. Λύσεις υπάρχουν , θέληση δεν υπάρχει για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα στον χώρο της υγείας.
    Και ουτε γόρδιοι δεσμοί ειναι.
    Αλλά τα συμφέροντα είναι μεγάλα και πολλά στο να διορθωθούν τα πράγματα.

    Συμβαίνουν αυτά τα ωραία στον χώρο της υγείας γιατί φτάσαμε να έχουμε αναλογικά με τον πληθυσμό της Ελλάδος τους περισσότερους ίσως και σε παγκόσμια κλίμακα γιατρούς και μάλιστα εξειδικευμένους και που πρέπει πάση θυσία “να δουλέψουν”..
    Που φτάσαμε να έχουμε έως και τα εφταπλάσια φαρμακεία και τους ανάλογους περισσότερους φαρμακοποιούς σε αναλογία πληθυσμού με την υπόλοιπη Ευρώπη?
    Πως δουλεύουν η πως βγαίνουν πέρα με την αναλογία ένα φαρμακείο για κάθε 800 με 900 κατοίκους , όταν το διεθνώς παραδεκτό είναι ένα φαρμακείο για κάθε 5.500 κατοίκους.????? .............

    Που φτάσαμε στην Ελλάδα να βλέπουμε να έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια ένα σωρό διαγνωστικά κέντρα με αξονικούς , μαγνητικούς, τομογράφους και άλλα πανάκριβου κόστους διαγνωστικά μηχανήματα μαζί με τους εξειδικευμένους στον χειρισμό αυτών γιατρούς.
    Και φυσικά να είμαστε πρώτοι σε αυτά τόσο σε σε απόλυτους αριθμούς αλλά και σε αναλογία πληθυσμού από ότι στον υπόλοιπο κόσμο...

    Που φτάσαμε να ξεπερνάμε τα ιατροφαρμακευτικά κόστη υγείας και από όσα έχει η Ισπανία με τριπλάσιο πληθυσμό. ..........
    Nα έχουμε ιατροφαρμακευτικά κόστη υγείας περισσότερα ακόμη και από μια Βόρεια χώρα (Βέλγιο) με άγρια χειμωνιάτικα κλίματα, με βαριά βιομηχανία κλπ. ........
    Και το κυριότερο με πολύ υψηλότερο κόστος για κάθε ιατρική υπηρεσία σε αυτήν την χώρα ........


    Που με αυτά και τα άλλα τελικά φτάσαμε εδώ σε αυτόν τον τόπο, ότι αφορά στην παροχή υπηρεσιών υγείας να μπερδεύουμε αυτό το μεταξύ σωστής "Παροχής υπηρεσιών υγείας" που θα έπρεπε να είχε γίνει συνείδηση στον κόσμο ως κάτι το αυτονόητο, και αυτό που τελικά επικρατεί εδώ στην Ελλάδα .
    Αυτό δηλαδή του "Εμπορίου της υγείας ( με αυτές τις πολλές υψηλού κόστους άχρηστες τις περισσότερες η μη αναγκαίες ιατρικές επισκέψεις υπηρεσίες και εξετάσεις “ μόνο και μόνο για να δουλεύουν οι γιατροί” και το “κύκλωμα του φαρμάκου φυσικά” με την άσκοπη συνταγογράφηση )....

    Ακόμα και η σιωπηρή ανοχή μας να μην γίνεται κανένας έλεγχος με την δωρεάν νοσηλεία των ξένων η λαθρομεταναστών ανασφάλιστων που θεσμοθετήθηκε ως αναφαίρετο δικαίωμά τους.
    Που φυσικά την πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι.
    Έτσι έχουμε τώρα στρατιές Βουλγάρων - Ρουμάνων - Αλβανών γιατί όχι και οι Τουρκόγυφτοι, Αφγανοί , Πακιστανοί, κλπ που στην Ελλάδα επιζητούν να νοσηλεύονται δωρεάν εδώ και για μη επείγουσας φύσης νοσηλείες η να κάνουν τις εγχειρήσεις τους..

    Και χωρίς να υφίσταται κάποιος στοιχειώδης έλεγχος στο ότι αυτός ο ανασφάλιστος ενδιαφερόμενος θα πρέπει να παρουσιάζει στοιχεία ότι κατοικεί νόμιμα για τόσο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα και ότι δεν ήλθε ακόμα μόνο και μόνο για να νοσηλευτεί.

    Επιγραμματικά, στο τι αρέσει στον κάθε Ελληνα και που θέλει να τοποθετεί τον πήχη των προσδοκιών του στο θέμα της υγείας αυτού και της οικογένειάς του είναι γνωστό.

    Θέλει στην δημόσια υγεία ένα υψηλότατο επίπεδο και αρτιότητα στην κάλυψη τόσο την έξω νοσοκομειακή όσο και νοσοκομειακή.
    Και το κυριότερο με την νοσηρή νοοτροπία του που του έχει καλλιεργηθεί διαχρονικά είναι να τα θέλει όλα δωρεάν. .....
    Τα θέλει δωρεάν και όλα πλούσια αλλά όμως να μην πληρώνει στο ασφαλιστικό του ταμείο αυτά που πρέπει για την ασφάλιση της υγείας του είτε λόγω νοοτροπίας είτε ίσως γιατί δεν έχει,
    Και εάν πληρώνει να κοιτάζει πως να πληρώνει τα λιγότερα.
    Αλλά κατά τα άλλα θέλει την δωρεάν και υψηλού επιπέδου κάλυψη υγείας.
    Με την μόνιμη επωδό να τα πληρώσει το κράτος.
    Αυτά για τ΄το σκεπτικό του νεοέλληνα περί της δημόσιας υγείας.

    Πόσο τελικά μπορεί οικονομικά να αντέξει το σύστημα υγείας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή